Dodane: w czwartek rano
Ocalmy dziennikarzy od zapomnienia

Ocalmy dziennikarzy od zapomnieniaJeszcze do 22 października mogą się zgłaszać chętni na wyjazd do Lwowa, Stanisławowa i Kołomyi, żeby odnaleźć i uporządkować groby przedwojennych dziennikarzy, wydawców i pisarzy. Wyjazd tradycyjnie organizuje Oddział SDP w Rzeszowie.

Dodane: w czwartek rano
Angielski dla dziennikarzy w OW SDP

Angielski dla dziennikarzy w OW SDPRuszył kurs języka angielskiego organizowany przez Oddział Warszawski Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Chętnych do nauki zapraszamy!

Dodane: tydzień temu
Mistrzostwa Polski Dziennikarzy w tenisie stołowym

Jeszcze do 16 listopada mogą się zgłaszać chętni do wzięcia udziału w Mistrzostwach Polski Dziennikarzy w tenisie stołowym. Turniej będzie rozgrywany 27-28 listopada w hali sportowej Miejskiego Ośrodka Sportu w Tarnobrzegu. Organizatorzy zapewniają noclegi i wyżywienie.

Warsztaty literackie
Dodane: dwa tygodnie temu
Alina Czerniakowska w Klubie AKAPIT

Zarząd Główny prosi KRRiT o stanowisko w sprawie Jacka Sobali
Dodano: 2010-05-25 - 3438 dni temu

List otwarty do KRRiTV

w sprawie „prywatnego” angażowania się pracowników mediów publicznych w kampanie wyborcze kandydatów na prezydenta

15 lat temu  z inicjatywy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich stowarzyszenia i związki dziennikarskie, wydawcy prasy,  nadawcy - TVP, Polsat i Polskie Radio, producenci filmowi i telewizyjni podpisali Kartę Etyczną Mediów, która w p-cie 2 mówi o zasadzie obiektywizmu.

Władze mediów publicznych zgodnie z duchem Karty Etycznej Mediów określiły szczegółowo zasady postępowania dziennikarzy   w czasie kampanii wyborczej i  wyborów - naczelną zasadą ma być praca oparta na uczciwości, rzetelności i bezstronności, przy czym bezstronność jest zachowaniem politycznej neutralności,  zachowaniem dystansu wobec polityków różnych orientacji.

Do SDP wpłynęły skargi naszych członków - pracowników Polskiego Radia, w związku z wystąpieniem dyrektora radiowej „Trójki” na wiecu o charakterze poparcia wyborczego dla jednego z kandydatów na prezydenta.

Wszystkich pracowników mediów publicznych - dziennikarzy i ich szefów - zasady winny obowiązywać w równym stopniu i w równym stopniu powinni ponosić odpowiedzialność za ich łamanie. Ani dziennikarze, ani ich szefowie nie mogą angażować się w kampanie wyborcze kandydatów „prywatnie”. I nie jest to tylko sprawa zawodowej etyki, ale wiarygodności naszego zawodu.

Zwracamy się do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o  pilne zajęcie jednoznacznego stanowiska  w opisanej przez nas sprawie.

Krystyna Mokrosińska

Prezes SDP

Odsłon: 3433 | Komentarzy: 0 | Udostępnij: udostępnij na facebook-u udostępnij na twitterze