Wyboista droga do samorządności

Wyboista droga do samorządnościDlaczego powiaty są drogie i nieefektywne? Co mają wspólnego samorządy z kremówką? Z kim Margaret Thatcher przeciągała linę? Jak można zreformować polską administrację terytorialną? Na te i jeszcze wiele innych pytań odpowiada Jakub Kwaśny w swojej monografii.

Charytatywny bal dziennikarzy w Warszawie

Charytatywny bal dziennikarzy w WarszawieJuż 8 lutego 2020 r. na Foksal odbędzie się Charytatywny Bal Dziennikarzy w stylu Dwór i Chata Polska. Zagra Standard Brass Band, zaśpiewa Marlena Drozdowska, przewidziano również pokaz tańców dworskich oraz loterię wizytówkową.

Konkurs dziennikarski SDP

Jeszcze do 10 lutego br. dziennikarze wszystkich specjalności oraz fotoreporterzy mogą zgłaszać prace opublikowane w 2019 r. do konkursu Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. W tym roku nagrody i wyróżnienia można zdobyć w 15 kategoriach. Pierwszy raz zostanie przyznana nagroda specjalna Fundacji Solidarności Dziennikarskiej.

Zebranie Zarządu OW SDP

Zarząd Główny prosi KRRiT o stanowisko w sprawie Jacka Sobali
Dodano: 2010-05-25 - 3531 dni temu

List otwarty do KRRiTV

w sprawie „prywatnego” angażowania się pracowników mediów publicznych w kampanie wyborcze kandydatów na prezydenta

15 lat temu  z inicjatywy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich stowarzyszenia i związki dziennikarskie, wydawcy prasy,  nadawcy - TVP, Polsat i Polskie Radio, producenci filmowi i telewizyjni podpisali Kartę Etyczną Mediów, która w p-cie 2 mówi o zasadzie obiektywizmu.

Władze mediów publicznych zgodnie z duchem Karty Etycznej Mediów określiły szczegółowo zasady postępowania dziennikarzy   w czasie kampanii wyborczej i  wyborów - naczelną zasadą ma być praca oparta na uczciwości, rzetelności i bezstronności, przy czym bezstronność jest zachowaniem politycznej neutralności,  zachowaniem dystansu wobec polityków różnych orientacji.

Do SDP wpłynęły skargi naszych członków - pracowników Polskiego Radia, w związku z wystąpieniem dyrektora radiowej „Trójki” na wiecu o charakterze poparcia wyborczego dla jednego z kandydatów na prezydenta.

Wszystkich pracowników mediów publicznych - dziennikarzy i ich szefów - zasady winny obowiązywać w równym stopniu i w równym stopniu powinni ponosić odpowiedzialność za ich łamanie. Ani dziennikarze, ani ich szefowie nie mogą angażować się w kampanie wyborcze kandydatów „prywatnie”. I nie jest to tylko sprawa zawodowej etyki, ale wiarygodności naszego zawodu.

Zwracamy się do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o  pilne zajęcie jednoznacznego stanowiska  w opisanej przez nas sprawie.

Krystyna Mokrosińska

Prezes SDP

Odsłon: 3610 | Komentarzy: 0 | Udostępnij: udostępnij na facebook-u udostępnij na twitterze