W Gdańsku msza za zmarłych dziennikarzy

W najbliższy poniedziałek 9 grudnia br. o godz. 16.00 w kaplicy kościoła św. Jana w Gdańsku przy ul. Świętojańskiej 50 zostanie odprawiona msza święta w intencji wszystkich zmarłych wybrzeżowych dziennikarzy. Współorganizatorem wydarzenia jest Oddział SDP w Gdańsku.

Scrooge w każdym z nas

Scrooge w każdym z nasZgodnie z wieloletnią tradycją warszawscy klerycy przed Bożym Narodzeniem przygotowują przedstawienie teatralne. W tym roku słuchaczy Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Warszawsko-Praskiej pw. Matki Bożej Zwycięskiej reżyserował Marcin Kwaśny. Spektakl można oglądać jeszcze do połowy grudnia. Wizytę na Tarchominie trzeba sobie koniecznie wpisać do kalendarza.

Wspomnieliśmy dziennikarzy

Wspomnieliśmy dziennikarzyMsza Święta w intencji naszych Koleżanek i Kolegów zmarłych w latach 2017-2019 została odprawiona 21 listopada 2019 r. o godz. 17.00 w Kościele Środowisk Twórczych pod wezwaniem Św. Andrzeja Apostoła i Świętego Alberta Chmielowskiego.

Pamiętamy o dziennikarzach

Zarząd Główny prosi KRRiT o stanowisko w sprawie Jacka Sobali
Dodano: 2010-05-25 - 3481 dni temu

List otwarty do KRRiTV

w sprawie „prywatnego” angażowania się pracowników mediów publicznych w kampanie wyborcze kandydatów na prezydenta

15 lat temu  z inicjatywy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich stowarzyszenia i związki dziennikarskie, wydawcy prasy,  nadawcy - TVP, Polsat i Polskie Radio, producenci filmowi i telewizyjni podpisali Kartę Etyczną Mediów, która w p-cie 2 mówi o zasadzie obiektywizmu.

Władze mediów publicznych zgodnie z duchem Karty Etycznej Mediów określiły szczegółowo zasady postępowania dziennikarzy   w czasie kampanii wyborczej i  wyborów - naczelną zasadą ma być praca oparta na uczciwości, rzetelności i bezstronności, przy czym bezstronność jest zachowaniem politycznej neutralności,  zachowaniem dystansu wobec polityków różnych orientacji.

Do SDP wpłynęły skargi naszych członków - pracowników Polskiego Radia, w związku z wystąpieniem dyrektora radiowej „Trójki” na wiecu o charakterze poparcia wyborczego dla jednego z kandydatów na prezydenta.

Wszystkich pracowników mediów publicznych - dziennikarzy i ich szefów - zasady winny obowiązywać w równym stopniu i w równym stopniu powinni ponosić odpowiedzialność za ich łamanie. Ani dziennikarze, ani ich szefowie nie mogą angażować się w kampanie wyborcze kandydatów „prywatnie”. I nie jest to tylko sprawa zawodowej etyki, ale wiarygodności naszego zawodu.

Zwracamy się do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o  pilne zajęcie jednoznacznego stanowiska  w opisanej przez nas sprawie.

Krystyna Mokrosińska

Prezes SDP

Odsłon: 3513 | Komentarzy: 0 | Udostępnij: udostępnij na facebook-u udostępnij na twitterze