Pożegnanie Liliany Olchowik-Adamowskiej

Z ogromnym smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Śp. Liliany Olchowik-Adamowskiej (6.07.1946 – 18.07.2019), członkini Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Msza święta pogrzebowa odbędzie się 14 sierpnia 2019 o godzinie 15.00 w kościele św. Wawrzyńca przy ul. Wolskiej w Warszawie, zaś ceremonia pogrzebowa - na cmentarzu prawosławnym. Koleżanki i Koledzy z OW SDP

Jesienią angielski w OW SDP

Taki mamy zawód i takie są czasy, że bez angielskiego ani rusz. Dlatego Zarząd Oddziału Warszawskiego SDP chce umożliwić swoim Członkom podniesienie kompetencji językowych. Chętni na zajęcia z angielskiego na wszystkich poziomach mogą się zgłaszać do sekretariatu OW SDP do 31 lipca 2019 r.

Trwa konkurs na Eko Dziennikarzy

Jeszcze do 30 czerwca br. dziennikarze zajmujący się ekologią mogą zgłaszać swoje publikacje z tego i ubiegłego roku do konkursu organizowanego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Tegoroczna pula nagród to 20 tys. zł. SDP jest patronem konkursu.

Zarząd Główny prosi KRRiT o stanowisko w sprawie Jacka Sobali
Dodano: 2010-05-25 - 3375 dni temu

List otwarty do KRRiTV

w sprawie „prywatnego” angażowania się pracowników mediów publicznych w kampanie wyborcze kandydatów na prezydenta

15 lat temu  z inicjatywy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich stowarzyszenia i związki dziennikarskie, wydawcy prasy,  nadawcy - TVP, Polsat i Polskie Radio, producenci filmowi i telewizyjni podpisali Kartę Etyczną Mediów, która w p-cie 2 mówi o zasadzie obiektywizmu.

Władze mediów publicznych zgodnie z duchem Karty Etycznej Mediów określiły szczegółowo zasady postępowania dziennikarzy   w czasie kampanii wyborczej i  wyborów - naczelną zasadą ma być praca oparta na uczciwości, rzetelności i bezstronności, przy czym bezstronność jest zachowaniem politycznej neutralności,  zachowaniem dystansu wobec polityków różnych orientacji.

Do SDP wpłynęły skargi naszych członków - pracowników Polskiego Radia, w związku z wystąpieniem dyrektora radiowej „Trójki” na wiecu o charakterze poparcia wyborczego dla jednego z kandydatów na prezydenta.

Wszystkich pracowników mediów publicznych - dziennikarzy i ich szefów - zasady winny obowiązywać w równym stopniu i w równym stopniu powinni ponosić odpowiedzialność za ich łamanie. Ani dziennikarze, ani ich szefowie nie mogą angażować się w kampanie wyborcze kandydatów „prywatnie”. I nie jest to tylko sprawa zawodowej etyki, ale wiarygodności naszego zawodu.

Zwracamy się do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o  pilne zajęcie jednoznacznego stanowiska  w opisanej przez nas sprawie.

Krystyna Mokrosińska

Prezes SDP

Odsłon: 3303 | Komentarzy: 0 | Udostępnij: udostępnij na facebook-u udostępnij na twitterze