Wyrazy współczucia dla Marzeny Paczuskiej

Drogiej Koleżance Red. Marzenie Paczuskiej wyrazy głębokiego współczucia z powodu śmierci Matki Zarząd Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

Zarząd OW SDP zaniepokojony postawą kresy.pl

Oświadczenie: Z największym zaniepokojeniem obserwujemy działania portalu kresy.pl, którego publikacje godzą bezpośrednio w bezpieczeństwo i możliwość wykonywania zawodu reporterów: Bianki Zalewskiej, Pawła Bobołowicza i Dawida Wildsteina, relacjonujących działania wojenne na Ukrainie.

Oddział Warszawski SDP przeciwko politycznym rozgrywkom w sprawie katastrofy smoleńskiej

W związku z opublikowaniem przez dziennikarzy radia RMF FM tzw. stenogramów nagrań z kokpitu samolotu rządowego TU-154M , który uległ katastrofie 10.04.2010 r w Smoleńsku, Zarząd Oddziału Warszawskiego SDP oświadcza: 1. Kategorycznie sprzeciwiamy się udziałowi dziennikarzy w politycznym rozgrywaniu katastrofy smoleńskiej w przededniu jej 5 rocznicy.

Wesołego Alleluja!

Zarząd Główny prosi KRRiT o stanowisko w sprawie Jacka Sobali
Dodano: 2010-05-25 - 2619 dni temu

List otwarty do KRRiTV

w sprawie „prywatnego” angażowania się pracowników mediów publicznych w kampanie wyborcze kandydatów na prezydenta

15 lat temu  z inicjatywy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich stowarzyszenia i związki dziennikarskie, wydawcy prasy,  nadawcy - TVP, Polsat i Polskie Radio, producenci filmowi i telewizyjni podpisali Kartę Etyczną Mediów, która w p-cie 2 mówi o zasadzie obiektywizmu.

Władze mediów publicznych zgodnie z duchem Karty Etycznej Mediów określiły szczegółowo zasady postępowania dziennikarzy   w czasie kampanii wyborczej i  wyborów - naczelną zasadą ma być praca oparta na uczciwości, rzetelności i bezstronności, przy czym bezstronność jest zachowaniem politycznej neutralności,  zachowaniem dystansu wobec polityków różnych orientacji.

Do SDP wpłynęły skargi naszych członków - pracowników Polskiego Radia, w związku z wystąpieniem dyrektora radiowej „Trójki” na wiecu o charakterze poparcia wyborczego dla jednego z kandydatów na prezydenta.

Wszystkich pracowników mediów publicznych - dziennikarzy i ich szefów - zasady winny obowiązywać w równym stopniu i w równym stopniu powinni ponosić odpowiedzialność za ich łamanie. Ani dziennikarze, ani ich szefowie nie mogą angażować się w kampanie wyborcze kandydatów „prywatnie”. I nie jest to tylko sprawa zawodowej etyki, ale wiarygodności naszego zawodu.

Zwracamy się do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o  pilne zajęcie jednoznacznego stanowiska  w opisanej przez nas sprawie.

Krystyna Mokrosińska

Prezes SDP

Odsłon: 2442 | Komentarzy: 0 | Udostępnij: udostępnij na facebook-u udostępnij na twitterze