Wyrazy współczucia

Naszemu Koledze Redaktorowi Stefanowi Truszczyńskiemu składamy serdeczne wyrazy współczucia z powodu śmierci Córki Doroty. Koleżanki i Koledzy z Oddziału Warszawskiego SDP

Uroczyste ogłoszenie wyników Plebiscytu - relacja video

Uroczyste ogłoszenie wyników Plebiscytu - relacja videoMożna obejrzeĉ relację wideo z uroczystego ogłoszenia wyników Plebiscytu oraz dyskusji panelowej o roli dziennikarstwa w historii Polski.

List od Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej

List od Marszałka Sejmu RzeczypospolitejW związku z obchodami 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości do Prezesa Oddziału Warszawskiego SDP wpłynął list od Marszałka Sejmu, pana Marka Kuchcińskiego.

Znamy już wyniki Plebiscytu
Teatr na jesienną chandrę
Splecione losy

Zarząd Główny prosi KRRiT o stanowisko w sprawie Jacka Sobali
Dodano: 2010-05-25 - 3120 dni temu

List otwarty do KRRiTV

w sprawie „prywatnego” angażowania się pracowników mediów publicznych w kampanie wyborcze kandydatów na prezydenta

15 lat temu  z inicjatywy Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich stowarzyszenia i związki dziennikarskie, wydawcy prasy,  nadawcy - TVP, Polsat i Polskie Radio, producenci filmowi i telewizyjni podpisali Kartę Etyczną Mediów, która w p-cie 2 mówi o zasadzie obiektywizmu.

Władze mediów publicznych zgodnie z duchem Karty Etycznej Mediów określiły szczegółowo zasady postępowania dziennikarzy   w czasie kampanii wyborczej i  wyborów - naczelną zasadą ma być praca oparta na uczciwości, rzetelności i bezstronności, przy czym bezstronność jest zachowaniem politycznej neutralności,  zachowaniem dystansu wobec polityków różnych orientacji.

Do SDP wpłynęły skargi naszych członków - pracowników Polskiego Radia, w związku z wystąpieniem dyrektora radiowej „Trójki” na wiecu o charakterze poparcia wyborczego dla jednego z kandydatów na prezydenta.

Wszystkich pracowników mediów publicznych - dziennikarzy i ich szefów - zasady winny obowiązywać w równym stopniu i w równym stopniu powinni ponosić odpowiedzialność za ich łamanie. Ani dziennikarze, ani ich szefowie nie mogą angażować się w kampanie wyborcze kandydatów „prywatnie”. I nie jest to tylko sprawa zawodowej etyki, ale wiarygodności naszego zawodu.

Zwracamy się do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o  pilne zajęcie jednoznacznego stanowiska  w opisanej przez nas sprawie.

Krystyna Mokrosińska

Prezes SDP

Odsłon: 2889 | Komentarzy: 0 | Udostępnij: udostępnij na facebook-u udostępnij na twitterze