Zbigniew Rytel proponuje: więcej pieniędzy dla oddziałów

Trwają przygotowania do Zjazdu SDP, który ma znowelizować Statut naszej organizacji. Prezes Oddziału Warszawskiego SDP red. Zbigniew Rytel złożył do Komisji Zjazdowej wniosek o zmianę sposobu finansowania działalności Stowarzyszenia, przede wszystkim jego oddziałów.

Boimy się odpowiedzialności

Odrzucenie przez delegatów na czerwcowy Nadzwyczajny Zjazd Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich wniosku red. Zbigniewa Rytela, żeby Zarząd Główny przekazywał 30 proc. przychodów Stowarzyszenia oddziałom, świadczy o tym, że albo nie został zrozumiany albo dziennikarze uciekają od podejmowania decyzji w sprawach dla siebie fundamentalnych.

Zjazd trzeba kontynuować!

Nadzwyczajny Zjazd Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, który odbywał się 23-24 czerwca w Kazimierzu Dolnym, obnażył wszystkie niedostatki naszej organizacji. Począwszy od kulejącej demokracji, poprzez chaos prawny i organizacyjny, aż do całkowitego kryzysu zaufania na linii centrala – oddziały.

Regaty dziennikarzy na Solinie
Posiedzenie Zarządu OW SDP

Oświadczenie Oddziału Warszawskiego w sprawie TV Puls
Dodano: 2008-07-18 - w piątek rano
Oddział Warszawski Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich wyraża oburzenie z powodu sposobu, w jakim kierownictwo stacji TV PULS potraktowało dziennikarzy I pracowników redakcji programu informacyjnego Raport. Zdjęcie programu z anteny z dnia na dzień i pozostawienie nagle ponad 120 osób bez pracy jest wydarzeniem bez precedensu, które zbulwersowało środowisko dziennikarskie w całej Polsce.
Wyrażamy nadzieję, ze Kierownictwo TV PULS dokona zmian w swoim zespole zgodnie z prawem pracy i zasadami współżycia społecznego.

Zarząd Oddziału Warszawskiego
Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich

Warszawa, dnia 18.07.2008r.

Odsłon: 2342 | Komentarzy: 0 | Udostępnij: udostępnij na facebook-u udostępnij na twitterze